Laatst bijgewerkt: 18 november, 2024

Waar staan we in Nederland?

Bekijk hier recente video’s, podcasts en artikelen over AI-ontwikkelingen in Nederland binnen de zorg en oncologie.

Gaat AI in de zorg mensenlevens redden? Arts-onderzoeker Michel Maas werkte mee aan internationaal onderzoek en zag dat AI helpend kan zijn voor vroegtijdige opsporing van darmkanker. Mei 2024

HECTOR is een deep learning-model voor het voorspellen van de prognose van patiënten met endometriumkanker. April 2024

Kunnen we AI inzetten om het aantal no shows op afspraken te verminderen? Het Zuyderland Medisch Centrum in Geleen ging ermee aan de slag.

Internist-nefroloog en Chief Medical Information Officer, Azam Nurmohamed van het Amsterdam UMC over AI: ‘AI zal de medewerker niet gaan vervangen, maar AI zal een copiloot worden in de zorg.’


Podcast: De Servier NL Podcast

AI gaat elk aspect van de zorg beïnvloeden, van fundamenteel onderzoek tot directe patiëntenzorg,” zegt Jonas Teuwen, Group Leader AI for Oncology van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Bert Crevals en Suzanne Torenvliet bespreken met Jonas de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen van AI in de oncologie. Wat kunnen we verwachten in de toekomst? Welke uitdagingen liggen er nog?

Podcast: AI in de zorg

Stel je voor dat een AI-toepassing dat voor je helpt bij het vullen van je patiëntdossier? In deze aflevering praat Petra Kok over Autoscriber, een innovatieve AI-tool die belooft de administratieve last in de zorg te verlichten. 

Podcast: Slimme zorg

Als medisch specialist heb je te maken met een enorme informatie overload waardoor je minder tijd hebt voor je patiënten. Het bedrijf Open Walnoot heeft een aanpak ontwikkeld die zich in de praktijk, bijvoorbeeld bij borstkanker, al heeft bewezen. Directeur Fabian Tijssen vertelt erover in deze podcast.

Podcast: Voorzorg

Wouter Kroese, ceo van de Nederlandse AI-onderneming Pacmed vindt dat er te makkelijk wordt gedacht over AI in de gezondheidszorg. Hij is blij dat minister Fleur Agema voorstander is van AI, maar weet uit eigen ervaring hoe lastig het is om in Nederland succesvolle toepassingen op te schalen.