Beschrijving project
Kanker heeft grote gevolgen voor het dagelijkse leven. Patiënten met kanker hebben veelal klachten van vermoeidheid, pijn, neuropathie (zenuwpijn) en depressieve klachten. Maar ook van sociale belemmeringen en belemmeringen in het behoud van hun zelfstandigheid. Het is bekend dat bewegen bij kanker een positief effect heeft. Het zorgt voor vermindering van bijwerkingen ten gevolge van chemokuren, bevordert effect behandeling, behoudt zelfstandigheid, heeft gunstig effect op de botopbouw en draagt bij aan een betere/snellere terugkeer in de maatschappij.
De behandeling van kanker is vaak intensief waardoor bewegen en het leveren van fysieke inspanning niet zo vanzelfsprekend meer is.
Gezien alle voordelen is het belangrijk dat bewegen onderdeel moet zijn van de behandeling. De ‘Nederlandse Norm Gezond Bewegen’ is minimaal 5×30 minuten per week matig intensief bewegen. Deze NNGB geldt ook voor patiënten met kanker. Echter is deze norm voor patiënten met kanker lang niet altijd haalbaar. Het advies luidt dan ook om lichamelijk actief te worden of te blijven.
Met dit project stimuleert het Zaans Medisch Centrum patiënten op de afdeling en geeft handreikingen om thuis zoveel als mogelijk te bewegen.
Dit doen zij door:
-
op de afdeling, tijdens de behandeling, een plek te creëren met een hometrainer om te voelen wat bewegen met je doet
-
een op maat gemaakt beweegadvies door de fysiotherapeut (deze komt 3x per maand)
> Beweegprogramma voor thuis d.m.v. boekje/ website of app
Dit project is uniek in Nederland. Er zijn al verschillende centra die een ruimte aanbieden op de klinische afdeling. Maar dit project laat op een andere manier zien hoe je de patiënten kan bereiken en stimuleert de patiënt ook thuis te gaan bewegen.
Dit project is voor alle zorginstellingen inzetbaar.
Resultaat
Uit onderzoek blijkt dat bewegen tijdens de behandeling een positief effect heeft op het behoud van de lichamelijke conditie en heeft een positief effect tegen bijwerkingen van de behandeling. Ook heeft bewegen een gunstig effect op de geestelijke gezondheid: het verbetert de informatieverwerking, vermindert angst/ depressie en verbetert de stemming.
Klachten van ziekte/bijwerkingen van de behandeling en het mogelijke effect van trainen.
Klachten ziekte/ bijwerkingen therapie // Effect van training:
-
Vermoeidheid ↑ // Vermoeidheid ↓
-
Botafbraak ↑ // Botopbouw ↑
-
Kwaliteit van leven ↓ // Kwaliteit van leven ↑
-
Spiermassa en spierkracht ↓ // Spiermassa en spierkracht ↑
-
Neuropathie (zenuwpijn) ↑ // Neuropathie (zenuwpijn) ↓
-
Immuunsysteem ↓ // Immuunsysteem ↑
-
Aanmaak rode bloedcellen ↓ // Aanmaak rode bloedcellen ↑
-
Libido en seksueel functioneren ↓ / / Libido en seksueel functioneren ↑
-
Lichaamsvet ↑ // Lichaamsvet ↓
Bewegen geeft het gevoel zélf iets te kunnen doen!
Invloed op zorgprofessional
Voordelige effect is dat patiënten minder last hebben van bijwerkingen en hun lichamelijk conditie kunnen behouden. Patiënten behouden hun zelfstandigheid wat ervoor zorgt dat patiënten minder snel opgenomen worden of stoppen met de therapie.
Nadelige gevolg is dat de verpleegkundige geschoold moeten gaan worden in de materie, dit kost tijd. Tijd is helaas schaars in de zorg. Gelukkig zijn de verpleegkundigen bereid om tijd te creëren.
De Fysiotherapeute heeft dit geïntegreerd in haar dagelijkse werk. Zij ziet de patiënten eerder en begeleidt de patiënt al vanaf het begin. Geen nadelige gevolgen.
Invloed op zorginstelling
Voordelige gevolgen: Minder opnames. Minder adverse events. Minder delay in behandeling. Mogelijkheden om patiënten voor OK te krijgen bij bijv. de behandeling van coloncarcinoom.
Nadelige gevolgen: Kosten fysiotherapie. Onderhoud home trainer.
Implementatie
Dit project is in april 2022 geïmplementeerd
Initiatiefnemer
Zaans Medisch Centrum
Kon julianaplein 58
1502 DV Zaandam