Laatst bijgewerkt: 16 januari, 2025

AI in Oncologie – Bijlezen

Voor jou geselecteerd! Relevante artikelen over de inzet en ontwikkelingen van AI binnen de oncologische zorg. Zelf een interessant artikel gelezen? Laat het ons weten, dan plaatsen we deze erbij.

Privacy in de zorg: AI met aandacht voor privacy en veiligheid

Technisch is het al mogelijk om met behulp van AI de overlevingskansen van kankerpatiënten te bepalen. Om dat te kunnen doen, moet het AI-systeem wel toegang krijgen tot de databases van verschillende zorgorganisaties. Het gaat om databases die zeer persoonlijke informatie bevatten. TNO ontwikkelt momenteel een technologische oplossing die het mogelijk maakt om relevante data uit meerdere bronnen veilig te analyseren, zonder daarbij privacygevoelige informatie te delen.

Lees het artikel van TNO

Artificiële intelligentie; baanbrekend in kankerzorg

Helaas reageert niet iedere patiënt met kanker op dezelfde manier op geneesmiddelen. Vaak is het op voorhand moeilijk te voorspellen of de behandeling zal aanslaan. Met behulp van AI werken onderzoekers van het AVL aan algoritmen die alle beschikbare data van een patiënt combineren tot een voorspellen of een bepaalde behandeling zal aanslaan, en hoe veel bijwerkingen een patiënt zou kunnen ervaren.

Lees het artikel van het AVL

AI inzetten in kankerbehandeling

'AI kan een groot verschil maken in de gezondheidszorg, maar dan moet de technologie wel goed aansluiten bij het werkproces van de artsen.'

Lees het artikel van de TU Eindhoven

Kanker herkennen met slimme computers

In een KWF-project is een kunstmatig intelligentiemodel ontwikkeld dat aan de hand van CT-scans automatisch het TTV berekent. Het doel van het vervolgproject is dit model geschikt maken voor gebruik in de dagelijkse praktijk.

Lees het artikel van het KWF

Verbeterde AI moet kankeronderzoek en -zorg enorme boost geven

De prognose van de patiënt wordt voorspeld uit de microscoopbeelden zonder tussenkomst van een door mensen opgesteld graderingssysteem. Hierdoor kan AI nieuwe biomarkers ontdekken die niet door mensen gekwantificeerd kunnen worden en daardoor de diagnostiek voor patiënten fors verbeteren

Lees het artikel van het Radboud UMC

Vier nieuwe kankerstudies- AI in actie

Hoe kan kunstmatige intelligentie ingezet worden voor een betere behandeling bij kankerpatiënten? Onderzoekers uit het UMC Utrecht gaan met deze vraag aan de slag. Vier onderzoeksprojecten in het UMC Utrecht kregen hiervoor financiering vanuit het Hanarth Fonds.

Lees het artikel van het UMC Utrecht

Nieuwe AI-modellen voor kankerbehandeling op maat

AI helpt in de praktijk artsen in de praktijk nu al bij bijvoorbeeld het opereren van vroege darmkanker. Ook het in kaart brengen van borstkankeruitzaaiingen kan met kunstmatige intelligentie snel verbeterd worden. Onderzoekers van het IKNL werken momenteel aan de ontwikkeling van een AI-model.

Lees het artikel op ICTHealth.nl

AI versnelt diagnose hersentumor tijdens operatie

Welk type hersentumor heeft deze patiënt? AI-technologie helpt om dit al tijdens de operatie vast te stellen, binnen 1,5 uur. Normaal duurt dit proces een week. Dankzij deze nieuwe technologie kunnen neurochirurgen hun operatiestrategieën direct aanpassen. Vandaag hebben onderzoekers van het UMC Utrecht, samen met onderzoekers, pathologen en neurochirurgen van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en Amsterdam UMC, over deze studie gepubliceerd in *Nature*.

Lees het artikel van het UMC Utrecht

Opkomst van AI in de oncologische diagnostiek

Steeds vaker wordt kunstmatige intelligentie toegepast in diverse domeinen van de gezondheidszorg. Door de beschikbaarheid van grote hoeveelheden data in combinatie met verbeterde deep-learningsystemen wordt er met name progressie geboekt op het gebied van de medische beeldverwerking.

Lees het artikel op Oncologie.Nu