Dikkedarmkanker

Dikkedarmkanker

Laatst bijgewerkt: 11 mei, 2023

Dikkedarmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker ter wereld. Dikkedarmkanker komt op de derde plaats, na longkanker en leverkanker. Dikkedarmkanker komt bij vrouwen en mannen even vaak voor.

Wereldwijd worden er per minuut drie nieuwe gevallen van dikkedarmkanker vastgesteld.

Dikkedarmkanker wordt steeds ernstiger: stadium 1 t/m 4

Dikkedarmkanker is een ziekte die steeds ernstiger wordt als je geen behandeling krijgt. Er zijn vier stadia die aangeven hoe ernstig de ziekte is.

  • Bij stadium 1, 2 en 3, proberen dokters met de behandeling te zorgen dat je weer beter wordt en geen kanker meer hebt
  • Bij stadium 4 is dat meestal niet mogelijk. Dan krijg je waarschijnlijk een behandeling waardoor je langer blijft leven. En waardoor je minder ernstige klachten hebt

Wat gebeurt er in de verschillende stadia?

  • Stadium 1: de tumor zit alleen in de darm
  • Stadium 2: de tumor is door de darmwand gegroeid, maar zit nog niet in de lymfeklieren
  • Stadium 3: er zijn uitzaaiingen in de lymfeklieren in de buurt van de darmtumor. Uitzaaiingen zijn tumoren op andere plekken in je lichaam
  • Stadium 4: Er zijn uitzaaiingen in de lymfeklieren die niet in de buurt zitten van de darmtumor. Er kunnen ook tumoren zitten in andere organen. Of op andere plekken in je lichaam. Meestal in de lever of de longen

Een langzaam veranderende poliep

Dikkedarmkanker ontwikkelt zich uit een cel in de wand van de dikkedarm of de endeldarm. Deze kanker begint meestal met een goedaardige tumor, ook wel een poliep. Die poliepen zitten in de wand van de dikkedarm, in het darmslijmvlies. Of een poliep een vorm van kanker wordt verschilt. Dat is afhankelijk van de grootte en het type cellen van de poliep.

Dikkedarmkanker ontstaat in de dikkedarm. Daarna kunnen de kankercellen zich via het bloed en het lymfestelsel verspreiden naar de rest van het lichaam. Daar kunnen dan uitzaaiingen ontstaan. In de meeste gevallen in de lever en de longen.

Een stille kanker

Het komt vaak voor dat u geen klachten heeft terwijl u toch dikkedarmkanker heeft. Dikkedarmkanker kan daarom stilletjes groeien terwijl u niets in de gaten heeft. Daarom is het belangrijk dat u meedoet aan het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker. Mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen vanzelf een uitnodiging voor het onderzoek. U krijgt om het jaar een brief thuis om mee te doen. Meedoen aan het onderzoek is gratis.

Soms zijn er toch klachten waarbij het belangrijk is dat u naar de dokter gaat (zie hieronder).

Leeftijd: belangrijkste risicofactor

In 94% van de gevallen komt dikkedarmkanker voor bij mensen ouder dan 50 jaar. De gemiddelde leeftijd van mensen op het moment dat de kanker ontdekt wordt is 70 jaar. Je kunt er niet altijd wat aan doen dat je kanker krijgt. Toch kun je proberen de kans kleiner te maken dat je het wel krijgt. Heel belangrijk daarvoor is een gezonde manier van leven. Daarbij hoort regelmatig bewegen, niet roken of veel alcohol drinken. Overgewicht is ook een oorzaak van kanker. Daarom is gezond eten met veel vezels, fruit en groente aan te raden. Je kunt beter niet veel rood vlees of gezouten vlees eten. Als je darmziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt, heb je ook meer kans om dikkedarmkanker te krijgen

Wat kan een teken zijn dat je darmkanker hebt?

Verschillende behandelingen

Er zijn vele soorten behandelingen mogelijk bij dikkedarmkanker. Welke wordt gebruikt hangt af van welke fase (stadium) van de ziekte je hebt. En hoe fit je bent. De verschillende vormen zijn een operatie, bestraling (radiotherapie), medicijnen (chemotherapie) en doelgerichte therapieën.

Al deze behandelingen kunnen verschillende doelen hebben. Ook dit hangt af van welke fase van de ziekte je hebt. Soms is de kanker te genezen. Dan kunnen alle kankercellen worden vernietigd. Soms krijg je een behandeling om te voorkomen dat de kanker zich verder verspreidt. Soms krijg je een behandeling om de kwaliteit van leven te verbeteren door de klachten te verlichten. Afhankelijk van je situatie, kan één enkele behandeling of een combinatie van behandelingen worden gegeven.

Dikkedarmkanker is de op twee na meest voorkomende vorm van kanker ter wereld.

Elk jaar overlijden er zo’n 690.000 duizend mensen aan dikkedarmkanker in de hele wereld.

In de hele wereld worden er elk jaar bijna 1,4 miljoen nieuwe gevallen van dikkedarmkanker vastgesteld